Laure-Anne

voedingsconsulente

Laure-Anne Voedingsconsulente
 

Het belang van een gezond dieet

Wanneer men wilt afvallen, spookt onmiddellijk het woord dieet in het hoofd. En laat nu net een slechte balans tussen de eiwitten, koolhydraten en vetten het hoofdkenmerk van dergelijke diëten zijn. En is dit goed? Neen, helemaal niet, in tegenstelling zelfs! Er worden niet voor niets aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voorgeschreven om een gezonde levensstijl te hanteren en ze zijn er al zeker niet om verwaarloosd te worden. Als je wenst af te vallen, is het voornamelijk van belang dat je een nieuw voedingspatroon gaat aannemen en dit ook blijft toepassen in je leven (gouden tip: gebruik een voedingsdagboek!). Een dieet is tijdelijk, waardoor je meestal al snel je oud gewicht weer bereikt. Gezond afvallen staat voor stap per stap aan je lichaam werken; niet door één of ander crashdieet, maar wel door een gezonde voedingsstijl!

Gezond dieet - Lekker eten met minder calorieën

Zoals eerder vermeld, is het enorm belangrijk dat je nieuwe voedingspatroon een goede verhouding heeft tussen alle noodzakelijke voedingsstoffen. Alleen dan werkt je lichaam naar behoren en alleen dan zal je gewicht verliezen. Hoe kan je dit gemakkelijk volhouden? Door lekker en gevarieerde maaltijden te bereiden. Een heel strikt dieet, zoals een crashdieet is dit helemaal niet, waardoor het ook moeilijker is om vol te houden. Een goed dieet bestaat er in om minder calorieën per dag binnen te spelen dan wat je voedingspatroon je nu biedt. Hoe? Door gezond te eten! Je zal misschien niet snel afvallen, zoals bij een crashdieet, maar wel langzaamaan net zoals het je betaamt!

Gezond Diëten

Crashdiëten – Ongezond en… een dikmaker

We kennen het allemaal: zo veel mogelijk afvallen in zo'n kort mogelijke tijd. Je hebt al wel eens van ze gehoord: het soepdieet, het citroendieet, het brooddieet, sapkuren enzoverder; het internet staat er vol van. Vijf kilo afvallen op vijf dagen tijd: het klinkt haast te mooi om waar te zijn en dat is het eigenlijk ook, aangezien je maar geniet van een tijdelijk effect. Het resultaat van een crashdieet is immers dat je spieren gaan afnemen en dat je calorieverbranding bijgevolg ook vermindert. Wanneer je terug normaal gaat leven, heb je nog steeds een ondermaats metabolisme als gevolg van het crashdieet, wat inhoudt dat je gewicht snel weer zal toenemen. En dan komt het woordje "jojo-effect" naar boven...

Een crashdieet staat dus eigenlijk synoniem voor afzien om daarna nog eens af te zien: je moet immers extreme maatregelen toepassen om nadien je gewicht weer gewoon zien toe te nemen! Je krijgt veel te weinig calorieën binnen om je gezondheid op peil te houden, waardoor je je eigenlijk alleen maar ellendig zal voelen. Hoofdpijn, migraine, slapheid, moeheid en ga zo maar verder; het zijn maar enkele symptomen die je moet trotseren bij dat zogenaamde dieet van je. Bij een gemiddeld crashdieet zal je zo'n duizend calorieën minder binnenkrijgen, dat wat je lichaam zo broodnodig heeft. Hoe kan je dan verwachten dat je gezond leeft? Niet dus.

Algemene boodschap

Een gezonde en gevarieerde voeding brengt je volgende voordelen op:

  • Een gezond gewicht
  • Een goede lichaamsconditie
  • Een verhoogde energiewaarde
  • Een rijkdom aan vitaminen en mineralen
  • Een kleinere kans op ziektes.

Als je deze voordelen op een rijtje ziet staan, gooi dan onmiddellijk je slechte voedingspatroon overboord en stop nu nog met je crashdieet. Gezond eten is immers de enige mogelijkheid op een gezonde levensstijl!