Laure-Anne

voedingsconsulente

Laure-Anne Voedingsconsulente
 

Het belang van vezels

Voedingsvezels, ze vormen misschien het belangrijkste component van een gezond eetpatroon. Je hebt er vast en zeker weleens van gehoord, maar wat waren ze ook al weer en wat maakt hen nu net zo belangrijk?

Voedingsvezels – Kort en bondig

Vezels is eigenlijk een overkoepelende naam voor voedingstoffen als appelvezels en cellulose. Ze zijn allemaal van plantaardige afkomst, wat er op neer komt dat ze niet worden opgenomen in de dunne darm en dat deze dunne darm ze ook niet zal verteren. Er wordt bovendien een onderscheid gemaakt op vlak van twee gebieden:

  • De wateroplosbaarheid: sommige zijn wateroplosbaar, andere niet
  • De fermenteerbaarheid: de mate waarin ze worden afgebroken in de dikke darm
  • De viscositeit: de invloed die ze uitoefenen op de dikte van de darminhoud.

De belangrijkste functies op een rijtje

Voedingsvezels leveren weinig tot geen stoffen op voor je lichaam en gezondheid, maar ze zijn o zo belangrijk! Waarom? Je spijsvertering heeft namelijk enorm veel baat bij deze vezels: ze hebben namelijk een positieve werking op het kauwproces en op de productie van speeksel. Verder hebben zo ook veel invloed op de maagontleding, waardoor er al snel een verzadigd gevoel tevoorschijn komt bij het eten van vezelrijk voedsel. Je hoort het al: vezelrijke voeding helpt je om tijdens je afvalproces op gewicht te blijven, aangezien het je hongergevoel in toom houdt!

Vezels hebben nog een tal van andere voordelen:

  • Ze voorkomen problemen met je darmen
  • Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen bijgevolg ook kwaaltjes als constipatie
  • Ze werken contra aambeien of uitstulpingen van de dikke damwand
  • Ze hebben een gunstig effect op je hart- en bloedvaten
  • Ze hebben een positieve werking op je cholesterolgehalte
  • Ze verminderen de kans op diabetes (type 2).

Bronnen van voeding

Er zijn diverse bronnen van vezels te vinden in de rayons van je supermarkt. Denk hierbij vooral aan roggebrood (met GEZOND beleg!), muesli, volkorenbrood, havermout, peulvruchten, aardappelen, zilvervliesrijst, groente, fruit en noten.

Voedingsadvies - Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Men raad aan voor een volwassene om een dikke dertig à veertig gram vezels per dag de verorberen. Zo kan je bijvoorbeeld zeven volkoren boterhammen besmeren, in plaats van hun witte variant; je kan twee stukken fruit en groentes eten als tussendoortje, in plaats van die vettige en suikerrijke snacks en je kan al je portie pasta al eens vervangen door een schep aardappelen.

Het is een feit dat de meesten onder ons deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet binnenkrijgen. Denk je dat dit schadelijk is? Neen, allesbehalve, maar je mist wel alle eerder opgenoemde voordelen. En tot slot is het ook niet moeilijk om hier en daar wat vezels te smullen, aangezien ze alleen in lekkere voedingsmiddelen voorkomen!