Laure-Anne

voedingsconsulente

Laure-Anne Voedingsconsulente
 

Fruit: wat is voldoende?

We eten allemaal al wel eens graag een stukje fruit. Vooral in de zomer kan de frisse smaak ons wel bekoren. Een heerlijk fris appeltje, een sappige perzik of peer, een energierijke banaan of een kleurrijke smoothie of een glaasje vers geperste fruitsap boordevol vitaminen. Ook tijdens de wintermaanden doen ze het goed, maar dan halen we er vaak chocolade bij – kijk maar naar de heerlijke chocoladefondue – of lekker knapperig bladerdeeg – denk maar aan een appeltaartje en andere lekkernijen.

Sommigen verorberen fruit bij de vleet, maar anderen mijden hun fruitschaal liever en verkiezen een iets ongezondere snack als tussendoortje (en zelfs als maaltijd). Wat doet fruit nu precies met je gezondheid en in hoeverre heb je deze nodig in je voedingspatroon? Hieronder lees je de boodschap!

Het gezonde effect van fruit

Alle fruitsoorten bevatten volgende voordelen voor je gezondheid:

  • Ze zitten boordevol mineralen, vitaminen en vezels
  • Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil en in balans
  • Ze zorgen voor de preventie van aandoeningen als vormen van kanker en hart- en vaatziektes.
Rode bessen

Elk stuk fruit heeft zo zijn heilzame werkingen. Zo zijn alle bessensoorten rijk aan ijzer, fosfor en natrium en hebben ze een gunstig effect op je zenuwstelsel. Citroenen zijn dan weer goed voor leverkwaaltjes, indigestie en reuma. Verder zijn watermeloenen goede voor het reinigen van je urinewegen (denk maar aan je nieren). Granaatappels en ananas hebben een positief effect bij allerlei ontstekingen (bijvoorbeeld neus- en keelontstekingen), bij hooikoorts en andere luchtwegproblemen (bijvoorbeeld astma en aanhoudende verkoudheden). Pompelmoessap is dan weer een ideaal medicijn voor een eenvoudige verkoudheid. Tenslotte zijn druiven, appels, bananen en vijgen zijn goed tegen allerlei problemen met betrekking tot de hersenen. Zelfs het hart van walnoot is een krachtig middel tegen zwakte van de hersenen.

Volgens Alain van het Antwerpse biologisch restaurant Lombardia kan je bijna niet te veel fruit eten, en ik zelfs "minder gezond" fruit beter dan eender welk stuk vlees dat je maar op je bord kan krijgen!

De broodnodige antioxidanten

Flavonoïden en carotenoïden zijn de bekendste antioxidanten in voeding als groente en fruit. Ze hebben vele functies, al dan niet gezondheidsgerelateerd, maar hier vind je de twee belangrijkste:

  • Ze bieden bescherming tegen allerlei ziektes en kwaaltjes
  • Ze geven voeding hun mooie gezonde kleur (denk aan de mooie rode glans van je tomaat of de opvallende oranje kleur van je wortel)

Wat is voldoende?

Elke dag twee tot drie stukken fruit eten is de boodschap. Belangrijk is daarbij dat je niet meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag door een glas versgeperst fruitsap vervangt, aangezien hierdoor vele vitaminen en mineralen verloren gaan. He hebt veel mineralen en vitaminen nodig, dus je kan het beste zo veel mogelijk fruit en groente eten en ook zo gevarieerd mogelijk!