Laure-Anne

voedingsconsulente

Laure-Anne Voedingsconsulente
 

Hoeveel water moet je elke dag drinken?

Water is volgens de voedingsdriehoek het belangrijkste dat het menselijke lichaam nodig heeft. Een veelgehoord advies is dan ook om veel water te drinken, uiteraard. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid durft wel eens te verschillen, waardoor er vaak verwarring en oneensheid ontstaat. Hoe belangrijk is water nu eigenlijk en hoeveel dien je er van te drinken? Dat en nog meer kom je hieronder te weten.

Water en haar vele functies

Vocht heeft tal van belangrijke taken in je lichaam, hieronder vind je de voornaamste opgesomd:

  • De oplossing van voedingsstoffen, zodat ze via de darmwand het lichaam binnen kunnen komen
  • De regulatie van de lichaamstemperatuur, onder andere door zweten
  • Het transport van stoffen doorheen het lichaam, wat gebeurt via het bloed
  • De bouwstof voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen.

Doorheen de krijgt ons lichaam het zwaar te voorduren. Ze moet enorm veel kracht en energie geven om de dag door te komen en hiervoor is water broodnodig. Je lichaam verliest namelijk een immense hoeveelheid vocht via allerlei wegen (verdamping, ademhaling, huid). Verder verliest je lichaam ook vocht door te urineren, via ontlasting, door te zweten en eventueel ook bij het geven van borstvoeding aan je kind. Geloof het of niet, maar dit komt gemiddeld neer op zo'n 2,5 liter water per dag! En dat is dan maar berekend in normale omstandigheden en niet bij zware inspanningen als sport of andere fysieke activiteiten.

Er zijn echter heel wat factoren die het vochtverlies de lucht in doen gaan, waarvan je er hieronder enkele terugvindt:

  • Een hogere temperatuur
  • Zeer intensieve sportactiviteiten
  • De ouderdom: naarmate je ouder wordt, werken de nieren minder goed. Hierdoor is meer vocht nodig om de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen
  • Ziektes en kwaaltjes (denk aan diarree en braken)
  • Borstvoeding
  • Zout-, vezel- of eiwitrijke voedingsmiddelen.

Aangezien je door deze omstandigheden veel water verliest, spreekt het voor zich dat je dit verlies dient te compenseren door het weer op te nemen: drink voldoende water en eet vochtrijke voedingsmiddelen!

Alternatieven voor water

Vele mensen zijn niet zo tuk op water. Wat kan je drinken in de plaats van kraantjes- of flessenwater? Er zijn genoeg alternatieve en varianten aanwezig op de markt voor de niet-liefhebbers van water om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water te komen. Denk hierbij vooral aan (kruiden)thee, melk, light frisdranken en fruitsappen. Gebruik deze echter in mate, water blijft de beste partner in crime, gezien deze het laagste aantal suikers bevat.

Vermijd zeker alcohol te gebruiken als vervangmiddel. Alcohol is een verslavende drug en die vermijd je best zo veel mogelijk. Bovendien zijn alcoholische dranken échte caloriebommen en bevatten bieren zeer veel suikers.

Wil je toch alcohol nuttigen, beperk dit dan tot maximaal één glas per dag en dit best niet alle dagen: als je het dagelijks inneemt werk je het verslavende effect mee in de hand. Tussen wijn, bier en andere geestrijke dranken bestaan grote verschillen in voedingswaarden en daarom is het belangrijk steeds goed te weten welke drank u koopt.

Kies je bijvoorbeeld voor wijn dan is het beter om bijvoorbeeld voor een kwaliteitsvolle biologische wijn te gaan omdat die door de mindere aanwezigheid van sulfieten beter zijn voor het lichaam.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Enerzijds is vocht in de vorm van dranken nuttigen het meest belangrijke. Dagelijks zou je minimaal tussen de 1,5 liter en 2,5 liter moeten drinken, water wel te begrijpen. Anderzijds draagt voedsel dat een hoog vochtgehalte heeft ook bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zo zou je zo'n liter per dag moeten verorberen via je voedsel!

En misschien nog één tip om af te ronden: weet dat wanneer je dorst hebt, het reeds te laat is. Dorst is een signaal van je lichaam dat je dient te voorkomen. Drink daarom op regelmatige tijdstippen een slokje water, zodat je lichaam nooit in nood komt te staan.