Laure-Anne

voedingsconsulente

Laure-Anne Voedingsconsulente
 

Waarom je beter niet elke dag vlees eet

Vlees, we eten allemaal wel graag een goed stukje met een lekker sausje bij ons avondeten of een dikke laag tussen onze boterham. Maar is dit werkelijk zo gezond? Hieronder lees je alvast enkele waarheden op een rijtje.

(On)gezond?

Vlees heeft zoals alles in het leven zijn voor- en nadelen. Zo bevat het belangrijke voedingsstoffen – noodzakelijk voor een gezonde levensstijl en het ideale voedingspatroon – als mineralen, ijzer en eiwitten. Verder zijn de vitamines B ook in grote mate vertegenwoordigd, maar bevat het ook veel vet en dan vooral de ongezonde variant, namelijk het transvet. Deze vetten tikken al snel aan op je weegschaal en ze brengen hart- en bloedvaataandoeningen met zich mee.

Maar... iedereen weet dat een teveel van iets eten ongezond is, wat ook voor vlees geldt. Wissel daarom vlees af en toe af met hun vleesvervangers. Zo wordt ook aangeraden om ongeveer wekelijks tweemaal vis te verorberen, waarvan eenmaal een vette vissoort (bijvoorbeeld zalm of makreel). Verder heb je de vrije keuze uit tal van producten: varkensvlees, kip, tempé, noten, eieren, rund en ga zo maar verder.

Vleesvervangers

Voor zij die geen vleesfanaten zijn: enkele vleesvervangers (zoals eieren, noten en groenteburgers) vormen een goed alternatief voor vlees. Hieronder vind je een overzicht van enkele vleesvervangers.

Noten

Eerst en vooral heb je de vegetarische slagersproducten. Deze vleesvervangers worden gemaakt op basis het leent zich ook tot vele gerechten en toepassingen: wokstukjes, spiesjes, quiches, sauzen, soepen en nog veel meer.

Eieren zijn een veel voorkomende vleesvervanger, aangezien ze ijzer en vitamines A en B bevatten. Let wel op met de hoeveelheden voor je cholesterol: een volwassene mag zo'n vier à vijf eitjes per dag verorberen en verwerken in zijn voedingspatroon.

Ook noten zijn een prima vleesvervanger. Positief is dat ze een grote hoeveelheid ijzer bevatten en redelijk veel vitamine b1, maar helaas geen vitamine B12. Bovendien bevatten ze een grote portie vet, wat meer calorieën betekent om rekening mee te houden. Let er dus zeker op dat je geen grote hoeveelheden verwerkt in je voeding; zo'n 40 gram per portie is zeker voldoende!

Tofu – of tahoe – is een product op basis van gemalen sojabonen. De melk die hierbij ontstaat, wordt met een zuursel gestremd. De eiwitten die hierdoor ontstaan, klitten samen tot een vast mengsel dat je kan gebruiken bij je salades en/of als beleg op je boterham. Ideaal dus voor koude bereidingen!

Als laatste heb je nog tempé, dat zowel warm als rauw kan gegeten worden, maar meestal wordt toch verkozen om deze te marineren of te bakken. Het is net als tofu gemaakt van sojabonen, maar het heeft een zure smaak dankzij een behandeling met een schimmel.

Van quorn, seitan en kaas wordt gezegd dat ze goede vleesvervangers zijn, maar is dit wel zo? Niet dus: ze weinig ijzer en/of B-vitamines bevatten. Zo bevat quorn weinig ijzer, bevat seitan geen B-vitamines en zit er in kaas geen ijzer.

Vleesvervangers hebben bovendien ook meestal een positief effect op je gezondheid:

  • Ze verlagen de kans op chronische ziekten (voornamelijk peulvruchten)
  • Ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten
  • Ze voorkomen bepaalde types kanker en diabetes.